Divendres 27.02.2015
Contact

Editorial

És la nostra llengua i la nostra responsabilitat

La nostra llengua en perill
La nostra llengua en perill

Cada vegada que un govern és bel·ligerant contra la llengua de Joanot Martorell, s’ha de tenir en compte que s’és bel·ligerant amb la llengua de Jesús Moncada, Ramon Llull o Josep Pla

A València fa anys que es va perdre la batalla fa anys. A les Illes, on als anys vuitanta i amb Gabriel Cañellas del PP de President es va aprovar una Llei de Normalització Lingüística que ha significat un consens de llarga durada, el govern de José Ramón Bauzá està derogant totes les lleis que conformaven el català com a llengua pròpia de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, amb l’argument combinat de la llibertat d’elecció i el singularisme insular de les llengües, al més pur estil secessionista. El mateix propòsit que ha fet que l’Aragó, també governat pel Partit Popular, revisés la Llei de Llengües que tan va costar aprovar amb el catalanoparlant Marcel·lí Iglesias i ara consideri que el que es parla a la Franja de Ponent és aragonès oriental. El català, doncs, es troba més amenaçat que mai.

A Catalunya, per fortuna el consens lingüístic és ampli al Parlament. La immersió lingüística i la normalització del català no estan amenaçades pel govern sinó per l’anticatalanisme judicial i polític, amb seu a Madrid. Però això no ens ha de fer oblidar que la llengua de Catalunya,País Valencià, les Illes, la Franja de Ponent a l’Aragó, la Catalunya Nord, Andorra i la ciutat sarda de l’Alguer és una – la catalana – més enllà de les divisions polítiques i del seu propi caràcter com a poble. Per tant, hem de tenir clar que cada vegada que es posa en perill la nostra llengua a València, a Palma o a Saragossa, s’està posant en perill la llengua de Girona, Manresa o Tortosa. Cada vegada que un govern és bel·ligerant contra la llengua de Joanot Martorell, s’ha de tenir en compte que s’és bel·ligerant amb la llengua de Jesús Moncada, Ramon Llull o Josep Pla. És la nostra llengua i és la nostra responsabilitat.

 • 4
 • 1044
 • #1 Vicenç
   20:37

  Mira Mariano, haz el favor de dejar de insultar. Es una torpeza por tu parte y un error para los que defienden tu causa. Simplemente, deja de insultar.

 • #2 Mariano Español
   17:19

  Odio todo lo que ignoro Y sólo sé que no sé nada oséase que os odio mucho catalanes... Todos al inodoro !

 • #3 Oriol Rosés
   22:57

  Cada cop que algú diu no al català ens fem més grans. La llengua és part de la nostra cultura. Mostren la por al català, però por de què? Ni ells la saben, por al català, però no a la llengua, sino a la cultura.

 • #4 Antoni
   10:02

  Vés per on, ara em dono compte que parlo més llengües que abans...Català, Valencià, Mallorquí, Aragonès oriental i vés a saber si d'aci a pocs dies algú em farà saber que encare en parlo alguna més...Això sí; el Senyor Rajoy, el president de les Espanyes, encare no sap parlar l'anglès. Què hi farem!

Comenta

Escriu les dues paraules que apareixen a la imatge.